ABOUT THE PROJECT 

Client: National Trust -The Homewood
Architect: Patrick Gwynne
Project type: Restoration Joinery
Joinery requirements: Rebuild and restore fitted furniture
Address: North London

Homewood restoration

Hidden between the trees of a heavily wooded site on the Esher Common, stands the naturalistic yet eye-catching house of the Gwynne family, lovingly named the Homewood. Constructed in 1938, this iconic house is famed not only for its inhabitants but also for its breathtaking woodland garden and striking design. Throughout the seasons the gardens display a neverending wave of colours which has drawn in and delighted the public over the years.

During the off-season, the Natural Trust approached the Joinery via a recommendation, in 2001, and asked them to assist in the restoration of the fitted furniture and the reconstruction of the master bedroom along with a hand full of additional bespoke joinery items.

Working from original drawings and pictures, sourced directly from the RIBA Library, the team were thrilled to have the opportunity to work on such an iconic project that they sharpened their chisels and go to work.

The Homewood 1

Although the specification was varied, the project included birch ply panels and tambour door wardrobes that acted as room dividers. Patrick Gwynne was heavily involved throughout the projects and hand selected the veneers to match the original joinery that had been removed in the years following the original sale.

The Homewood 2

We hope that you enjoyed reading about the project, and if you have any questions or would like to discuss your own restoration project with us, get in touch.